Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Агрия Груп Холдинг

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Агрия Груп Холдинг
Коментари Харесай

КЗК разреши на Агрия Груп Холдинг АД да придобие единствения български производител на биоетанол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на  " Агрия Груп Холдинг АД " да придобие едноличен надзор върху " Алмагест " АД. Това излиза наяве от на регулатора, оповестено на 17 януари 2023 година.

Припомняме, че на 17 ноември 2022 година " Агрия Груп Холдинг АД " подписа контракт за покупко- продажба на 441 866 броя елементарни поименни безналични акции с право на глас от капитала на комерсиално сдружение " Алмагест " с номинална стойност 80 лв. всяка, представляващи 100% от капитала на " Алмагест " АД. 

" Алмагест " създава етанол от зърнени култури, в цех, който се намира на 35 км. югоизточно от София - в с. Веринско, община Ихтиман. Настоящият годишен индустриален потенциал на предприятието е 30 000 000 литра eтанол и 24 000 тона DDGS (високо протеинов фуражен гранулат).
 Снимка 602848
Източник:

" Алмагест " е единственият български производител на биоетанол - обезводнен етилов алкохол, който може да бъде употребен като сурогат на бензиновото гориво в моторите с вътрешно горене.

Годишно заводът преработва 80 000 тона зърнени култури (предимно пшеница и царевица).

Един от най-големите аграрни холдинги у нас желае да придобие производител на биоетанол

През април тази година компанията добави възобновима сила към дейностите си в агробизнеса

" Агрия Груп Холдинг АД " е обществена компания, която развива активността си в Североизточна България. В структурата си сплотява набор от компании, които специализират в агропроизводство, търговия със зърнени и маслодайни култури, предпазване, преправка, превоз и логистика, възобновима сила.
 Снимка 602844
Източник:

От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че задачата на договорката е навлизане и наличие от страна на " Агрия Груп Холдинг АД " на нов продуктов пазар в бранша на преработвателната промишленост със зърнени култури (царевица и пшеница). 

От уеб страницата на компанията разбираме, че вследствие на добре развитата активност на сдруженията от холдинговата група в региона на производството на зърно и маслодайни култури се генерира отпадна биомаса. За това компанията изследва капацитета за пълноценно оползотворяване на генерираната биомасата, като енергиен артикул за произвеждане на сила.
 Агрия Груп Холдинг възнамерява да построи нов логистичен център за зърно в Североизточна България
Агрия Груп Холдинг възнамерява да построи нов логистичен център за зърно в Североизточна България

Kомпанията ще се възползва от опцията да запълни празнината на пазара, подбудена от войната в Украйна

Като резултат от договорката се чака разширение на портфейла на " Агрия Груп Холдинг АД " от предлагани артикули и услуги - преправка на зърнени култури - царевица и пшеница и търговия с подготвена продукция и субпродукти (етанол и DDGS). От компанията показват, че спиртът за хранително-вкусовата индустрия и за индустриални цели е с непрекъснато търсене, а в избрани интервали търсенето надвишава доста предлагането им, " предпоставящо стабилно развиване на пазара на възобновими енергийни източници с изразена взаимозависимост от суровината за производството им, която " Агрия Груп Холдинг " АД създава и с която търгува. "

В тази връзка съществува и индиректен резултат от придобиването, обвързван с разширение на активността по търговия със зърнени култури, с оглед набирането на съществена суровина (царевица) за производството на биоетанол.

Един от най-големите производители на олио в България има нов притежател

Сделка за милиони

" Местонахождението на предприятието на " Алмагест " АД в Западна България въпреки това ще усили районното позициониране на Холдинга в район, различаващ се от района на наличие, съгласно направленията на активността на сдруженията от групата на " Агрия Груп Холдинг " АД ", означават в решението си от Комисия за защита на конкуренцията.
 “Алмагест ”
Източник:

“Алмагест ”
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР